Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

10 Δεκ 2013

Περί ...δικηγόρων και λύσεων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»                                  
Αρ. Πρωτ. 48
Νέα Ιωνία 10/12/2013
Προς : Τα μέλη του Συλλόγου μας.
 
ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΟΡΓΑΝΟ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
Με αφορμή διάφορα περιστατικά που είχαμε σε σχολεία της περιοχής μας, θέλουμε να επανέλθουμε σ΄ ένα θέμα που αναδεικνύεται ξανά και ξανά σαν κυρίαρχο, με πολλούς τρόπους.
·   Η γνώμη του Συλλόγου μας είναι ότι κυρίαρχο όργανο μέσα στα σχολεία είναι και πρέπει να είναι οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Λύσεις από «Σωτήρες» ή «Φωστήρες» δεν υπάρχουν. Κυρίως δεν υπάρχουν λύσεις χωρίς μαζική συμμετοχή όλων μας στη διεκδίκησή τους. Και συμμετοχή, είναι τουλάχιστον η συμμετοχή κι η καθαρή γνώμη όλων μας στη συνεδρίαση του Συλλόγου Διασκόντων.
·  Το πρώτο «Νόμιμο» και «Νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμά» μας είναι να συνεδριάζει και να αποφασίζει για όλα τα θέματα του σχολείου, ο Σύλλογος διδασκόντων (Πρόγραμμα, αναθέσεις μαθημάτων και τμημάτων, χωρισμός τμημάτων, κλπ). Επιβάλλεται κι υπάρχει νόμιμος τρόπος να γίνει, ακόμα κι αν δε συμφωνεί κάποιος διευθυντής.
·   Αυτό άλλωστε αναγνωρίζεται ευθέως κι από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Β΄ Αθήνας,  που σε αιτήματα – ερωτήματα για διάφορα προβλήματα συναδέλφων και σχολείων (16ο Ν. Ιωνίας, 6ο Ηρακλείου, κλπ) η στερεότυπη γραπτή απάντηση είναι «Να αποφασίσει ο Σύλλογος Διασκόντων». Ακόμα κι αν το κάνει για να αποφύγει την κακοτοπιά, δεν παύει να αποτελεί αναγνώριση της ευθύνης και της δύναμης που έχει ο Σύλλογος διδασκόντων.
Σε μια χρονιά που (όπως από πολύ νωρίς είχαμε προειδοποιήσει κι όπως είναι πια φανερό) αλλάζει όλο το τοπίο στο σχολείο, σε βάρος της παρεχόμενης μόρφωσης και των εργασιακών μας συνθηκών, είναι απόλυτη ανάγκη να ενεργοποιήσουμε τη συλλογική μας αντίδραση, που είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων.  Εφησυχασμοί και αυταπάτες δε χωράνε.
Ø Σήμερα είναι η σειρά κάποιου άλλου. Αύριο είναι η σειρά του καθένα μας.
Ø Στηρίζουμε τον κάθε συνάδελφο που θίγεται, γιατί αύριο θα έρθει η δική μας σειρά.
Ø Στηρίζουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα γιατί είναι η ασφάλειά μας.
Ø Στηρίζουμε το Σύλλογο γιατί είναι το μοναδικό μας όπλο. Αλλά δεν είναι «εργολάβος λύσης προβλημάτων». Δε θα μπορούσε άλλωστε.
Ø  Ο Σύλλογος είναι όπλο όλων μας, που λειτουργεί όμως μόνο όταν έχει τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων μας.
 
ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ … ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ !
ü  Ο Σύλλογος δεν είχε ποτέ δικηγόρο, δεν έχει ούτε τώρα και δεν πρόκειται να αποκτήσει.
ü  Αν και όποτε χρειαστούμε νομική συμβουλή, έχουμε τη νομική υπηρεσία της Δ.Ο.Ε., όπου μπορούμε ανά πάσα στιγμή να απευθυνθούμε. Ήδη το έχουμε κάνει επανειλημμένα.
ü  Κυρίως, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, είναι ότι τα προβλήματα στα σχολεία δεν προέρχονται από … «λάθος εφαρμογή των νόμων», που θα την αποκαταστήσει δήθεν ένας δικηγόρος ή μια «προσφυγή», αλλά από τους ίδιους τους νόμους του «Νέου Σχολείου». Τους νόμους που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα της πολιτικής της Κυβέρνησης και της ΕΕ. Ο λόγος που τα σχολεία έγιναν όπως είναι, χωρίς δασκάλους, χωρίς λεφτά, χωρίς καθαρίστριες και φύλακες, με τμήματα 28άρια, κλπ, είναι ακριβώς το ότι εφαρμόζονται «καλά» οι νόμοι τους. Οι συντάξεις μας κι οι μισθοί μας … με του νόμους τους κόπηκαν. Οι συνάδελφοί μας που ήταν στη διάθεση (και κάποιοι απευθύνθηκαν και σε δικηγόρους) «νόμιμα» στάλθηκαν στη Δυτική και την Ανατολική Αττική.
ü  Υπεκφυγές λοιπόν αποτελούν οι προτροπές για παραπομπές στους δικηγόρους. Υπεκφυγές όσων αποφεύγουν τη σύγκρουση με τη διοίκηση και τη μαζική κινητοποίηση των συναδέλφων για την υπεράσπιση των δικαιώμάτων τους. Οπότε, από μας δεν μπορεί κανείς να περιμένει τέτοια στάση και συμπεριφορά. 
Η εγγύηση για τη λύση κάποιων θεμάτων που μπορούν να λυθούν, είναι η μαζική κινητοποίηση όλων μας κι ο συντονισμός με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς (γονείς, καθηγητές, κλπ).
Είπαμε: Όποιος προσπαθεί να διαχειριστεί με «ρεαλισμό» αυτά τα προβλήματα και μέσα στα πλαίσια των νόμων που ισχύουν, τελικά υπηρετεί την πολιτική της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης, του «Νέου Σχολείου».  Η μόνη λύση σ΄ όλα αυτά τα αδιέξοδα των σχολείων μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική κι αυτούς που την εκφράζουν. Η μόνη λύση είναι να φέρουμε πάλι στην επιφάνεια και να διεκδικήσουμε αποφασιστικά, όλοι μαζί τα δικά μας αυτονόητα, για τα εργασιακά μας δικαιώματα και για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΝΕΤΤΑ ΑΛΤΑΝΗ                ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου