Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

16 Ιαν 2014

ΜΕ ΤΙΣ «ΛΕΥΚΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ» ΘΑΡΡΟΥΝ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ;

Αρ.Πρωτ. 71
Νέα Ιωνία 14/1/2014
Προς : Τα μέλη του Συλλόγου μας. Τον τύπο. Τους γονείς.

ΜΕ ΤΙΣ «ΛΕΥΚΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ» ΘΑΡΡΟΥΝ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ
ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ;

Όλοι μάθαμε πολύ γρήγορα την πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Ξενοδόχων για τη λεγόμενη «λευκή βδομάδα». Φρόντισαν γι  αυτό τα Μ.Μ.Ε., τα τόσο εχθρικά πάντα απέναντι στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών κι όλων των εργαζόμενων.  Μάλιστα μάθαμε ότι «με προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού», που «το βλέπει θετικά», «τα αρμόδια υπουργεία, Τουρισμού και Παιδείας, επεξεργάζονται τρόπους για την υλοποίηση της πρότασης» και ότι σ΄ αυτά τα πλαίσια «εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους κάποιες μονοήμερες σχολικές εκδρομές ή επισκέψεις», προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα των ξενοδόχων.

Αποτελεί καθαρή ομολογία της κυβέρνησης και των «παπαγάλων» της στη διοίκηση της εκπαίδευσης, ότι είναι συνειδητοί υπάλληλοι της πλουτοκρατίας :
  1. Ομολογούν ότι τα αιτήματα των φορέων της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών) και οι ανάγκες των σχολείων, οδεύουν μονίμως στα καλάθια των αχρήστων των διάφορων υπηρεσιών (υπουργεία, διευθύνσεις εκπαίδευσης κλπ). Αλλά τα «αιτήματα της αγοράς», έχουν τον πρώτο ρόλο, ακόμα και στα θέματα της  λειτουργίας του σχολείου. Η «λευκή βδομάδα» δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Οι επιθυμίες των ξενοδόχων κι οι ανάγκες τους για αύξηση των κερδών τους, θεωρήθηκαν από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ως «αναγκαιότητα» στην οποία «οφείλει» να προσαρμοστεί και η σχολική πραγματικότητα. 
  2. Ομολογούν ότι οι «χαμένες διδακτικές ώρες» κι η «μείωση της σχολικής χρονιάς», συνεχίζουν να γίνονται σαν  αποτέλεσμα αιτημάτων των ξενοδόχων (Όπως και τον καιρό του Αρσένη που μειώθηκε ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ η χρονιά κατά ένα μήνα). Να το σκεφτούν αυτό όσοι (κυρίως δημοσιογάφοι) τα ξεχνούν όλα αυτά, καθώς και τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, προκαλώντας χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες. Και μιλούν μόνο για «ώρες που χάνονται από τις καταλήψεις των μαθητών, ή τις απεργίες ή τις άλλες δραστηριότητες του κινήματος των εκπαιδευτικών».
  3. Ομολογούν ότι οι εκδρομές αυτού του είδους, «αποτελούν μια ακόμα μπίζνα». Μια μπίζνα που καλούνται να την προωθήσουν , οι εκπαιδευτικοί (Στα Λύκεια και οι μαθητές) ως «πλασιέδες» των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτορείων. (Γι αυτό κιόλας παρουσιάζουν στην προπαγάνδα τους το πρόγραμμα αυτό και σαν ένα «δωράκι» προς τους εκπαιδευτικούς. «Δώρο» όμως … που επιστρέφεται στον αποστολέα).
  4. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Κώστα Λεβέντη, «Στις 4 με 7 Μαρτίου 2014, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, για να μπορούν οι οικογένειες να εκδράμουν σε ορεινούς προορισμούς και να απολαύσουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον των βουνών μας και τα χιονισμένα τοπία του». Οι ξενοδόχοι – με την άδεια του υπουργείου – επιχειρούν να κανονίζουν το πρόγραμμα του σχολείου, τη διάρκεια της χρονιάς, το χρόνο των διακοπών. Στην πρότασή τους μάλιστα λένε και ότι «Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, τούτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων (…) είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς».
  5. Ξεχνούν ότι στις μέρες μας ολοένα και περισσότεροι μαθητές μας δεν παίρνουν μέρος στις σχολικές εκδρομές ή στις επισκέψεις και άλλες δραστηριότητες, εξ΄ αιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τα εισιτήρια, ακόμα και για τα πούλμαν. Νομίζουν οι «επιχειρηματίες» ότι αν μας «υποχρεώσουν» … να ψωνίζουμε, τότε εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τους. Ξεχνούν όμως ότι αυτοί οι ίδιοι και οι όμοιοί τους κεφαλαιοκράτες, μας πήραν όλη την αγοραστική μας δύναμη (Πρόσφατη είναι η  υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης  των ξενοδόχων με την ομοσπονδία των ξενοδοχουπαλλήλων, που έγινε δεκτή με διθυράμβους από το Σαμαρά).  Ξεχνούν ότι οι άνεργοι κι οι φτωχοί γονείς των μαθητών μας, δεν μπορούν να πάνε εκδρομές, ούτε μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους για … σκι.
  6. Ομολογούν ότι το κράτος και το υπουργείο φροντίζουν γι  αυτούς που θέλουν να κάνουν σκι και δεν μπορούν, γιατί … τα παιδιά έχουν σχολείο. Αλλά δεν έχουν καμιά απολύτως έννοια γι  αυτούς που πεθαίνουν απ΄ την πείνα, που υποσιτίζονται, που καίγονται απ΄ τα μαγκάλια, που πεθαίνουν έξω απ΄ τα νοσοκομεία, που κοιμούνται στα χαρτόκουτα.  Άλλωστε η ιδεολογία του σχολείου, του κράτους και της κοινωνίας που ζούμε είναι αυτή : : «Όποιος μπορεί». Η κοινωνία των ευκαιριών, αλλά όχι των δικαιωμάτων.
  7. Ομολογούν ότι το κράτος και το υπουργείο φροντίζουν όχι για να έχουν τα σχολεία δασκάλους, χαρτί, βιβλία, πετρέλαιο κλπ, αλλά για να πάρουν οι ξενοδόχοι όσο περισσότερα λεφτά μπόρούν ακόμα κι απ΄ τα παιδιά. Γιατί όχι ; Ακόμα και το «μάθημα» της Ευέλικτης Ζώνης γίνεται πια με … εισητήριο και μέσα στο σχολείο  ( π.χ. Βριλήσσσια).
  8. Το Νέο Σχολείο της αγοράς είναι εδώ κι είναι ολόκληρο μια μπίζνα. Απ΄ το πρόγραμμά του, απ΄ τα προγράμματα και τα project, απ΄ την ευέλικτη ζώνη του, απ΄ τις εκδρομές του, μέχρι τις εργασιακές του σχέσεις και μέχρι το περιεχόμενο των βιβλίων και των μαθημάτων.
Θέλουμε να πούμε προς κάθε πλευρά ότι


    Και τον τουρισμό (όπως κι όλα τα άλλα θέματα της ζωής μας) τον «συζητάμε» και τον απαιτούμε σαν ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, αλλά ποτέ με κριτήριο την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών.

·    Τις διακοπές των μαθητών μας, τις καθορίζουν ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και όχι οι προτεραιότητες του κέρδους των ξενοδόχων.
  • ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠ΄ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
  • ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ.
  • ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΝΕΤΤΑ ΑΛΤΑΝΗ                   ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

Διαβάστε επίσης και τις ανακοινώσεις της Ένωσης Συλλόγων και Κηδεμόνων Παλαιού Φαλήρου και της Α.Σ.Γ.Μ.Ε.

ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ  ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΠΑΛΑΙΟΥ  ΦΑΛΗΡΟΥ
Λ. Αμφιθέας 29   τηλ./fax  2109431966

www.goneis-palfaliro.gr                                                               
e-mail: info@goneis-palfaliro.gr    

Αριθ. Πρωτ.: 102                                                                         
Παλ. Φάληρο,  15-01-2014

«Λευκές εβδομάδες» στα «μαύρα χάλια» των σχολείων

Στην αρχή θεωρήσαμε ότι κάποιοι μπέρδεψαν την Πρωταπριλιά και την γιόρτασαν λίγους μήνες νωρίτερα. Μετά νομίσαμε ότι πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο – όπως αυτό της επιστροφής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.  Όταν όμως διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για υπαρκτό θέμα που στην κυβέρνηση το συζητούν σοβαρά,  η αρχική  φαιδρότητα έδωσε τη θέση της στον έντονο προβληματισμό και την αγανάκτηση.
Τι δείχνει να πιστεύει σήμερα η κυβέρνηση: 

Οι εργαζόμενοι δεν πάνε χειμερινές διακοπές, διότι δεν έχουν χρόνο και δεσμεύονται από τις σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών τους!!!  Επομένως κλείνουμε τα σχολεία 5 μέρες, ανατρέπουμε την εκπαιδευτική ροή και διαδικασία, αδιαφορούμε για τα σχολεία για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα μιας ομάδας επιχειρηματιών.

Εδώ υπάρχουν κάποιες σημαντικές παράμετροι που οφείλουμε να επισημάνουμε:

1) H εξωπραγματική «λογική» - αν υπάρχει ακόμη τέτοια - του Υπουργείου, που θεωρεί ότι κλείνοντας μία εβδομάδα τα σχολεία, οι γονείς θα σπεύσουν να πραγματοποιήσουν το «όνειρό τους» για χειμερινές διακοπές.
Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι δεν είναι ο χρόνος που λείπει από τους εργαζόμενους γονείς αλλά τα χρήματα, όχι για διακοπές, αλλά για την ικανοποίηση βασικών βιοποριστικών αναγκών, ως αποτέλεσμα της σκληρής λιτότητας τόσων ετών. Υπάρχουν δε όλο και περισσότεροι μαθητές στα Λύκεια που όχι μόνο δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην 5ήμερη εκδρομή, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τα μεταφορικά όταν χρειάζονται για ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή.
2) Η αναπλήρωση των χαμένων ημερών.  Η Ομοσπονδία των ξενοδόχων – με την ανοχή του Υπουργείου – επιχειρεί προκλητικά να παρέμβει στο σχολικό προγραμματισμό, τη διάρκεια της χρονιάς, το χρόνο των διακοπών, χωρίς να έχει την παραμικρή δικαιοδοσία. Προτείνει «είτε την επίσπευση της επόμενης σχολικής χρονιάς, είτε την περικοπή των σχολικών περιπάτων» !!!!    Πρόταση επιεικώς απαράδεκτη, αλλά το Υπουργείο φαίνεται να τη συζητάει. Πρόταση που δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για τα σχολεία. Διότι ο θεσμός των σχολικών περιπάτων έχει τη δική του παιδαγωγική λογική, είναι ενταγμένος στην εκπαιδευτική διαδικασία και δεν μπορεί να καταργηθεί απλά και μόνο για να δουλέψουν παραπάνω τα ξενοδοχεία. ( Nα μην ξεχάσουμε βέβαια ότι το Υπουργείο δεν έχει κάνει το παραμικρό για την κάλυψη των χιλιάδων ωρών που οφείλονται στη έλλειψη εκπαιδευτικών.)
3) Το πολιτικό και ιδεολογικό ίχνος που αφήνει η όλη υπόθεση. Επιχειρείται η πλήρης απαξίωση του εκπαιδευτικού έργου στο όνομα της τόνωσης της επιχειρηματικότητας. Γίνεται μια πάρα πολύ κακή αρχή με το να καθιερωθεί η παρέμβαση των επιχειρήσεων στη ζωή του σχολείου. Σήμερα οι ξενοδόχοι, αύριο μια άλλη επιχειρηματική ομάδα που θα θεωρήσει ότι μπορεί να έχει κερδοφορία  μέσα από τα σχολεία. Σήμερα ο σχολικός χρόνος, αύριο το ωράριο ή το περιεχόμενο ενός μαθήματος θα συσχετιστεί με επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα πάντα στο βωμό του κέρδους, στο βωμό του «επιχειρείν».
Αν έχει περισσέψει λίγη σοβαρότητα στο Υπουργείο, ας αφήσουν κατά μέρος τις «λευκές εβδομάδες» και ας ασχοληθούν και λίγο με τα μαύρα χάλια της εκπαίδευσης. Ας ασχοληθούν σοβαρά με τα σχολεία, που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση και  την απαξίωση.

Να γνωρίζουν όμως ότι όλοι εμείς οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές  δεν ενδιαφερόμαστε να ασχοληθούμε με τις «λευκές εβδομάδες» αλλά με το «γκρίζο φόντο» του   δημόσιου σχολείου.

  Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε.

ΓΙΑ    ΤΟ  ΔΣ
 Ο  Πρόεδρος                                                     Η Γεν.Γραμματέας
Μητσογιάννης Νίκος                                          Μούλτου  Έλενα

Πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί για να διαβάσετε την ανακοίνωση της ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α.Σ.Γ.Μ.Ε. - Λευκή εβδομάδα

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου