Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

26 Δεκ 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ : «Λουκέτο» σε προγράμματα και διαχείριση της εξάρτησης.

Η κατάσταση στον τομέα της απεξάρτησης είναι εκρηκτική. Πριν από ένα μήνα
έκλεισαν τα προγράμματα «streetwork» (δουλειά στο δρόμο). Αλλα προγράμματα αναμένεται να κλείσουν στις αρχές του 2015 καθώς λήγει η χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους και χωρίς υπηρεσίες εκατοντάδες χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ παρουσιάζει την «Επιχείρηση "χιονοστιβάδα"». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσέγγισης αποκλειστικά και μόνο χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στους χώρους συνάθροισής τους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που η κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο επιχειρεί σε πρώτη φάση να το αξιοποιήσει ως άλλοθι για το κλείσιμο προγραμμάτων που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικό έργο και να τα αντικαταστήσει με προγράμματα μικρής διάρκειας, που θα στελεχώνονται με εθελοντές - ως επί το πλείστον ενεργούς χρήστες ναρκωτικών κι όχι απεξαρτημένους όπως γίνεται στα προγράμματα «streetwork». Η παρέμβαση στους ΧΕΝ περιορίζεται αποκλειστικά στην «ασφαλή χρήση» (καθαρές σύριγγες κ.ά.) και στη μείωση της βλάβης, χωρίς να έχει μακροπρόθεσμο στόχο την παραπομπή και την ένταξη των χρηστών σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα ώστε να απεξαρτηθούν. Υπενθυμίζουμε ότι τα προγράμματα «streetwork» απευθύνονται σε όλους τους χρήστες ναρκωτικών και στόχο έχουν με αργό και μεθοδικό τρόπο την κινητοποίησή τους ώστε κάποια στιγμή να φύγουν από την παραίτηση και να αποφασίσουν να αγωνιστούν για την ελευθερία τους από την τοξικοεξάρτηση.
Σε δεύτερο πλάνο κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΚΑΝΑ εφαρμόζουν κατά γράμμα τις ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες που θέλουν την αντιναρκωτική πολιτική να περιορίζεται στη διαχείριση της εξάρτησης, επικεντρώνοντας δράσεις και κονδύλια στη μείωση της βλάβης, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα αίτια που γεννούν την τοξικοεξάρτηση, υπονομεύοντας την αξία της απεξάρτησης, προωθώντας τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.
Αποκαλυπτικά είναι όσα είπε κατά τη διάρκεια ημερίδας ο Κωνσταντίνος Γαζγαλίδης, συντονιστής των Μονάδων και Υπηρεσιών Βόρειας Ελλάδας του ΟΚΑΝΑ:
«Στη χώρα μας απαγορεύεται η κατοχή και χρήση ουσιών. Την τελευταία 10ετία υπάρχει μια συνεχής βελτίωση, προχωράμε αργά αλλά με σταθερά βήματα προς την αποποινικοποίηση της χρήσης. Με τον τελευταίο νόμο είμαστε πλέον σε καλύτερο στάδιο». Και φυσικά δεν έλειψαν οι σπόντες «για κάποιους που έχουν ισχυρά ριζωμένη την αντίληψη για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών». Προκλητικά ήταν τα όσα ανέφερε για την πρόληψη: «Δεν έχει κατακτήσει μεθοδολογικά τα εργαλεία για να καταστήσει μη απαραίτητη την απεξάρτηση. Η πρόληψη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μη γίνονται πράγματα (...) Ο ΟΚΑΝΑ δεν πρέπει να χάσει την ιδεολογική ηγεμονία και την επιστημονική εποπτεία των Κέντρων Πρόληψης». Φυσικά, ο συντονιστής Β. Ελλάδας αποσιωπά τις αμέτρητες τρικλοποδιές που βάζει από τα γεννοφάσκια των ΚΠ η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, με αποκορύφωμα την εξαφάνιση 3 εκατομμυρίων ευρώ - χρήματα που, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα ΚΠ, έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας με εντολή να αποδοθούν αποκλειστικά στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΑΕ 2555) - ενώ περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ δεν έχει αποδώσει ο ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης για την περίοδο 2009 - 2013.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν κατά την «Επιχείρηση "χιονοστιβάδα"», σκιαγραφώντας για άλλη μια φορά τον εγκληματικό χαρακτήρα της υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής. Από τα 2.549 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους ΧΕΝ προκύπτουν τα εξής στοιχεία, όπως αυτά παρουσιάστηκαν.
  • Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 38,7 ετών. Το 90,4% είναι Ελληνες και το 9,6% αλλοδαποί.
  • Το 21,5% είναι άστεγοι, το 14,6% ζουν περιστασιακά σε κάποιο κατάλυμα, το 63,9% φιλοξενούνται.
  • Το 84,5% είναι άνεργοι, περίπου το 8% αναφέρει μερική απασχόληση και περίπου το 7% αναφέρει πλήρη απασχόληση. Ελάχιστοι λαμβάνουν σύνταξη, πρόνοια ή κάποιο επίδομα.
  • Το 55,5% δε διαθέτει Κοινωνική Ασφάλιση.
Το έγκλημα της «μείωσης της βλάβης»
  • Το 36,9% δηλώνει πως λαμβάνει «θεραπεία» για τη χρήση ουσιών σε κάποιο πρόγραμμα. Απ' αυτούς το... 91,5% δηλώνει τον ΟΚΑΝΑ (67,9% σε πρόγραμμα υποκατάστασης με βουπρενορφίνη και το 30% σε πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης). Από το συγκεκριμένο στοιχείο καταρρέει όλη η αντιναρκωτική πολιτική, το μύθευμα της μείωσης της βλάβης που εφαρμόζουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και ευαγγελίζονται ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ. Μια εγκληματική πολιτική που οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν παράλληλη χρήση ναρκωτικών, συνδέεται άμεσα με την κατάσταση που σκόπιμα έχει διαμορφωθεί στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, τα οποία λειτουργούν χωρίς αντιδραστήρια εδώ και μήνες, με χαμηλές προδιαγραφές, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή χρηστών, απονοηματοδοτώντας την έννοια της θεραπείας. Υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι ότι στα προγράμματα υποκατάστασης «μειώνεται η επιθυμία για ηρωίνη», «μειώνεται η χρήση ναρκωτικών κατά 40 - 60%»...
  • Τον τελευταίο μήνα οι επικρατέστερες ουσίες τις οποίες έκαναν χρήση είναι ηρωίνη, σίσα (το γνωστό επικίνδυνο «ναρκωτικό των εξαθλιωμένων» που έπεσε στις πιάτσες πριν 3 χρόνια) και κάνναβη.
Το 57,4% των ΧΕΝ έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για τουλάχιστον 2 βδομάδες. Το 35,7% στον ΟΚΑΝΑ, το 27,4% στο ΚΕΘΕΑ και 12,2% στο 18ΑΝΩ. Συνδυασμό προγραμμάτων αναφέρει το 6% (δηλαδή, το 43% των ΧΕΝ που τριγυρνούν στους δρόμους δεν έχει φτάσει ποτέ σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη για δημιουργία περισσότερων προγραμμάτων απεξάρτησης).
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου