Ο ιστότοπος μας μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στο syllogos-seferis.gr. Ακολουθήστε μας!
Πήγαινε με

19 Ιαν 2017

ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ - ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ




Να σκέφτεσαι τους άλλους


Καθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς να ταΐζεις τα περιστέρια. 
Όταν πολέμους ξεκινάς, να σκέφτεσαι τους άλλους. 
Μην ξεχνάς όσους λαχταρούν την ειρήνη.

Όταν πληρώνεις το νερό, να σκέφτεσαι τους άλλους. 
Εκείνους που μόνο τα σύννεφα έχουν να τους θηλάσουν. 
Όταν γυρνάς στο σπιτικό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους. 
Μην ξεχνάς όσους ζουν σε αντίσκηνα.

Όταν τ’ αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους. 
Εκείνους που δεν έχουνε πού να πλαγιάσουν. 
Όταν ελεύθερα μιλάς, να σκέφτεσαι τους άλλους. 
Εκείνους που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν.

Και καθώς σκέφτεσαι εκείνους, τους άλλους, 
Στον εαυτό σου γύρισε και πες: 
«Αχ και να ήμουν ένα κερί στο σκοτάδι».
. . . . . . .
( Μαχμούντ Νταρουΐς )


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» ανταποκρινόμενο  στην πρόσκληση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.) απευθύνεται σε όλους εσάς και σας καλεί να αγκαλιάσετε, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια τις διάφορες φιλειρηνικές δράσεις και τη φετινή πανελλαδική πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ που έχει τίτλο: «ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ».


Μια ιδέα που βασίζεται στο επισυναπτόμενο ποίημα του Παλαιστινίου αγωνιστή ποιητή Μαχμούτ Νταρουίς, ο οποίος θεωρείται εθνικός ποιητής της Παλαιστίνης και είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Άραβες ποιητές.

Το ποίημα αυτό με το περιεχόμενό στους πολεμικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα του αποτελεί στη σημερινή, επικίνδυνη για την ειρήνη, συγκυρία απάντηση στις διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στις στρατιωτικές επέμβασεις, στην ένταση των εξοπλισμών και στα φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας. Λειτουργεί θετικά στα αισθήματα αλληλεγγύης, αγάπης και υποστήριξης που έχουν εκφράσει οι μαθητές μας ως τώρα στα χιλιάδες παιδιά που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρίδες τους και ζουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοοες συνθήκες. Ταυτόχρονα το ποίημα μας υπενθυμίζει ότι ο «άλλος» είναι ο διπλανός μας , ο συμμαθητής με τους άνεργους γονείς , ο φίλος με την άρρωστη μάνα που δεν μπορεί να βρει νοσηλεία , αλλά κι εμείς οι ίδιοι που ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα , την ανασφάλεια , το άγχος για το αύριο.

Εκφράζουμε την προσδοκία  της ανταπόκρισής σας στην πρόσκληση της ΕΕΔΥΕ για συμμετοχή των μαθητών του σχολείου σας, στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Τα έργα τους με πηγή έμπνευσης αυτό το ποίημα  μπορούν να είναι ατομικά, ή ομαδικά σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής – πνευματικής δημιουργίας: Μουσική , βίντεο , ζωγραφική , κολλάζ , αφισέτες ή μεγάλα ταμπλό , κείμενα , φωτογραφίες κλπ. Οι ατομικές προσπάθειες , όσον αφορά τη γραφική ύλη , να έχουν διάσταση σε μέγεθος χαρτιού Α3 ή Α4 και οι ομαδικές μπορούν να είναι και σε μεγάλα ταμπλό , χωρίς να αποκλείουμε κάθε άλλη πρωτοβουλία.

Η χρονική διάρκεια μέσα στην οποία μπορείτε να συμμετάσχετε είναι έως το τέλος Μαρτίου του 2017. Τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν σε εκδηλώσεις των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης, για τις οποίες θα ενημερωθείτε και θα προσκληθείτε σε κατάλληλο χρόνο.
(Επικοινωνήστε με τα μέλη του ΔΣ καθώς και με την Διαμαντάκου Ελένη 6977986986 -ΕΕΔΥΕ)



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου